PERSONALIZOVANI MEDICINSKI FITNESS

ZONA ZDRAVLJA By Dr Feelgood

Greške kod treniranja

Najcesce-greske-prilikom-treniranja

Tabela sadržaja

Do sada je verovatno svima već poznato da svakodnevno treniranje sa sobom donosi veliki broj pogodnosti. Međutim, kao što je slučaj sa pogrešnom ishranom, i nepravilno vežbanje može naneti štetu vašem zdravlju ili vas sprečiti da ostvarite zacrtane ciljeve. Zbog ovoga je neophodno da pored svoje ishrane, obratite pažnju i na vrstu vežbi, kao i da li ih pravilno radite.

Za vas smo u nastavku teksta izdvojili najčešće greške koje se dešavaju prilikom treniranja kako biste ih izbegli i tako olakšali sebi put ka zdravom životu.

Preskakanje zagrevanja

Zagrevanjem pripremate vaše telo za vežbanje i tako sprečavate mogućnost nastanka povreda, preskakanja otkucaja srca i preranog umora – posebno ako obavljate fizičke aktivnosti visokog intenziteta. Pored ovoga vam i hlađenje nakon treninga pomaže u sprečavanju bolova u mišićima i podstiče oporavak. Zbog ovih razloga ne treba odmah krenuti sa dinamičnim treningom, već postepeno ubrzavati i povećavati intezitet vaših vežbi. Prilikom zagrevanja se fokusirajte na mišiće i delove tela koji će u toku treninga biti najviše korišćeni.

Neodovljno tečnosti i hrane

Bez obzira da li se bavite nekim sportom i u kojoj količini, sa sobom uvek nosite flašicu vode kako biste ostali hidrirani. U suprotnom, dehidratacija može dovesti do raznih komplikacija koje i te kako utiču na vas i vašu snagu tokom treniranja. Hidrirajte se kako pre, tako i u toku i nakon vežbanja. Ovako ćete svom organizmu pružiti dovoljno vode i elektrolita koje pre toga izbacite tokom treninga. Sem vode, ne treba izbegavati ni hranu koja će vas osnažiti pre vežbanja. Hrana bogata ugljenim hidratima i proteinima je odličan način da dobijete dovoljno „goriva“ kako biste izdržali trening do kraja.

Preforsiranje

Kao i skoro sve, i fizičke aktivnosti su nešto u čemu treba postaviti određene granice. Ne treba forsirati sebe ukoliko osetite da nemate više snage, već treba da osluškujete svoje telo i na osnovu toga prilagodite svoj trening. Preforisanje može dovesti do jake upale koju nećete moći da rešite tako lako. Naravno, ovo ne znači da svoj trening ne treba menjati i povećavati dinamičnost s vremena na vreme, već da se ovakve stvari rade postepeno i da vam je potrebno malo strpljenja kako biste pravilnim putem postigli željene rezultate.

Iste vežbe

Tačno je da je bolje bar malo trenirati, nego ni malo, ali se i vežbe moraju menjati, zbog čega je preporučljivo da povremeno uvedete neke novine u svoju rutinu. Izaberite neko drugo vreme za treniranje, promenite lokaciju ili iskusite prednosti vežbanja kod kuće, zamenite trčanje vožnjom bicika i slično. Ovako ćete aktivirati još neke mišiće i vaš trening vam nikada neće biti dosadan. Kardiovaskularnim aktivnostima poboljšaćete rad srca i pluća, treningom snage ćete izgraditi mišićnu masu, a održavanje mišića i gipke zglobove olakšaće vam vežbe istezanja i fleksibilnosti. Pored ovoga, trening snage će vam pomoći da lakše obavljate svakodnevne aktivnosti i pokrenuće vaš metabolizam, što predstavlja odličan način da se oslobodite viška masti.

Pogrešno izvođenje vežbi

Pogrešna forma vežbanja može dovesti do potencijalnih povreda ili grčeva i bola u mišićima, dok će vam pravilno izvođenje vežbi omogućiti brže postizanje vaših ciljeva. Kako biste naučili ispravnu tehniku, preporučujemo da se posavetujete sa ekspertom. Ovo se pogotovo odnosi na početnike ili one koji kreću sa vežbanjem nakon duge pauze. U ovom slučaju, najbolje rešenje bi bilo da za početak odredite svoje ciljeve, kao što su na primer gubitak kilograma ili zategnutije telo, a zatim uz pomoć profesionalnog trenera radite na njihovoj realizaciji. Ovakav individualno programiran trening dostupan je i u našem programu „Zona Zdravlja“.

Nedovoljno sna

Ono što vam je pored hrane i vode potrebno za dobar trening jeste dovoljna količina sna. Ukoliko želite da trening odradite do kraja, neophodno je da budete naspavani, što znači da treba provesti najmanje 6 do 8 sati spavajući. Pored toga što san omogućava rast i oporavak mišića, on pomaže u održavanju hormona koji kontrolišu glad – tako da vaši napori u teretani neće biti poništeni lošim izborom hrane. Pored ovoga vam dovoljna količina sna poboljšava imuni sistem, zbog čega savetujemo da se pre bilo kakvog fizičkog napora prvo dobro naspavate.

Treniranje je jedna od najznačajnijih stvari koju možete da uradite za sebe i svoje zdravlje, zato je važno vežbati u skladu sa svojim mogućnostima, ciljevima i na ispravan način, jer u suprotnom štetite svom zdravlju i telu. Fokusirajte se na svoje ciljeve, ne upoređujte sebe sa drugima i vremenom ćete postići svoju željenu figuru.

Ostali saveti: