PERSONALIZOVANI MEDICINSKI FITNESS

ZONA ZDRAVLJA By Dr Feelgood

Kako da vam deca ostanu zdrava i aktivna kod kuće?

kako-da-vam-deca-ostanu-zdrava-i-aktivna-kod-kuce

Tabela sadržaja

Svesni smo svega. Da, jesmo.

Novo normalno je promenilo sve. Ma koliko god se trudili da se setujemo na staro, novo normalno je tu. Ipak, moramo da ostanemo fokusirani.

Porodica na prvom mestu! Uvek. Svuda i zauvek.

Deca nam idu u školu malo online, malo odu do škole, skoro da se ne zna kakvo će sledeće tromesečije biti. Da li će se vratiti na redovnu nastavu ili će biti ono što smo nekada zvali vanrednim učenicima.

Pored toga, a pogotovo kada je vanredna situacija, kao i mi sami, naša deca se manje kreću, manje uče, manje se socijalizuju sa svojim vršnjacima, što je krucijalno za njih, a pogotovo za onu decu koja žive u velikim gradovima – na kraju manje hodaju jer imaju manje prilike za to.

Budimo realni, manje vežbaju, manje su aktivna.

Pa kako onda omogućiti fizičku aktivnost dece kod kuće?

Skoro sve što rade vaša deca naučila su od vas. Zato vi nosite odgovornost da ostanete fizički aktivni i da – kod kuće! Uticaj koji imate kod svoje dece na njihov razvitak je krucijalan i vitalan za njihovo odrastanje, fizičko i psihičko sazrevanje.

Prvo nekoliko benefita vežbe kod kuće:

 1. Deca će vam biti zdravija
 2. Njihov imuni sistem će biti poboljšan
 3. Biće spremniji fizički, pokretljiviji, gipkiji, jači i veštiji
 4. Držanje tela će im se poboljšati
 5. Imaće više samopoštovanja i njihovo samopouzdanje će se povećati

…kao i vaše i bićete ponosni na sebe.

Ovoga puta, kada se u neizvesnim trenucima ne zna da li mogu i koliko mogu da budu na nekom sportu u treningu, na koji ih samo upišete i pošaljete, ovoga puta vi ste odgovorni i za taj deo njihovog razvoja.

Draga Saveta, evo 10 saveta kako da ti dete bude aktivno kod kuće:

 1. Uklučite svog klinca u svoj trening

Osim što će vam biti zabavno što to radite sa svojim detetom, bićete, kao što smo rekli, ponosni na sebe što ga učite novim stvarima i što i na taj način utičete na njegov fizički razvoj i zdravlje.

Radite svoj trening, a delove svog treninga prilagodite vašem detetu, njegovom uzrastu, njegovoj snazi i budite blagi, ali ga i pozovite na izazov kako bi učilo da prelazi preko svojih granica. Ipak, budite oprezni i racionalni. Vaše dete nije snažno kao vi pa tako nije ni u mogućnosti da izvede sve vežbe. Shvatite ovo kao jednu vrstu druženja i istezanja.

 1. Kako da ih podstaknem

Prvo postavite sebi pitanje – kada vaša deca žele da rade nešto? Odgovor je lak – kada ih nešto zasmejava i zabavlja. Neka trening ili fička aktivnost bude zabava!

 • Plešite zajedno uz njihovu omiljenu muziku
 • Igrajte žmurke u svom domu
 • Igrajte se lova na blago
 • Igrajte se nadvlačenja konopca
 • Igrajte se rvanja ali pazite da ne povredite jedno drugo
 1. Zajednički kućni trening

Možete uključiti čitavu porodicu u trening tako što ćete svi raditi iste vežbe i pospešiti druženje kroz zabavu i smeh jer će vaš mališan pokušati da vas imitira, a sa druge strane vi ćete se baš dobro zabavljati jer on ili ona neće moći da uradi sve vežbe ali će ih raditi na svoj način. Biće zabavno, verujte mi!

Evo male rutine zagrevanja:

 • Nekoliko koluta unapred – 15ak
 • Nekoliko sklekića – 30ak
 • Čučnjevi – 15ak
 • Guranje neke police ili stola kroz hodnik (sklonite tepih i pazite da ne izrebete hodnik)
 • Trčanje u hodniku ili uzduž terase
 • Trubušnjaci – 15ak

Odličan način da cela porodica podržava jedno drugo i krene sa fizičkim aktivnostima onda kada je na okupu, bilo da imate malo dete ili osnovca.

Ne zaboravite – neka bude jednostavno i neopterećujuće. Prvi rezultat svega ovoga je zajednički rad, podrška, razumevanje, zajedništvo, a zatim fizička spremnost!

 1. Stavite se u njihovu kožu i imajte pristup– „radi kao ja“, a ne „kako ti ja kažem“

Imate ogroman uticaj na vašu decu. Vi ste njihovi uzori. Oponašaju vas – iskoristite to u domenu vežbanja na najbolji mogući način. Neka rade isto što i vi onoliko koliko mogu. Ne zaboravite da se pre svega zabavljate kroz fizičku aktivnost i neka vam očekivanja njihove spremnosti budu realna, u skladu sa mogućnostima, to je ono na šta sve vreme treba misliti.

 1. Budite strpljivi, ali uporni

Da, oponašaće vas, radiće isto što i vi, ali vremenom deci repetetivne radnje brzo dosade pa budite strpljivi ali uporni. Nađite načine da ih ponovo zainteresujete da vežbaju kada odustanu, objasnite im benefite koje će imati ako budu fizički aktivni. vi najbolje poznajete svoju decu. Isprobajte niz aktivnosti dok ih ne zainteresuju neke koje najviše žele.

 1. Neka istražuju

Pomozite im da kroz vežbanje sa vama dođu do toga da rade one vežbe koje ih najviše zanimaju, iako im treba objasniti da moraju da ih kombinuju sa vežbama i za druge delove mišića. Neka to bude isto kada ste isprobali sa njima da li treba da upišu školu karatea jer gledaju Naruta, balet ili atletiku jer gledaju Elzu ili košarku i fudbal jer prate sa vama po neku od utakmica.

Više aktivnosti koje biste u najboljem smislu, sa više slobodnog vremena radili napolju sa njima, zbog nedostatka vremena ili zbog same pandemije i u samoj kući možete doći do toga da otkriju svoju strast prema onoj vrsti fizičke aktivnosti koja im se najviše dopada.

Isto tako, možda vaše dete nije zainteresovano za timske sportove već za induvidualne, ali to ćete otkriti vremenom kada budete vežbali sa njim ili ga jednostavno podsticali na isto.

 1. Sklonite ih od ekrana i nagradite ih

Obično, kada imate puno posla ili malo vremena ili jednostavno nemate kapacitet da trenutno odgovorite na sve potrebe svoje dece roditelji obično pribegavaju „sistemu ekrana“. Puštaju im crtaće na telefonima ili tabletima i puste ili jednostavno prebace neki dečiji kanal na kojem se neprestano smenjuju crtani filmovi i tako „hopnotisani mogu da ostanu satima.

Deca vole da imaju zajedničke aktivnosti sa roditeljima…zato su oni planirali  da istražuju sa vama nešto dok ih podržavate ili da se igraju sa vama kroz neku vašu fizičku aktivnost, sve pada u vodu i vremenom se gubi želja, a zatim interesovanje kod dece za fizičkom aktivnošću i onda vaša misija postaje još teža.

Razmislite o ovome da možete da napravite dogovor da dok vi nešto radite oni moraju da urade nešto što je vezano za fizički razvitak, a vi ćete to nagraditi kasnijim igranjem sa njima. Nemojte kupovati svoje vreme stavljajući ih pred ekran.

 1. Nemojte da namećete svoje želje svojoj deci

Kao što smo govorili s početka ovog teksta: budite strpljivi, nežni, ne mislite da mogu da urade što i vi i na kraju ne presirajte ih već im objasnite benefite sve fizičke aktivnosti koju će raditi. Možda ste u detinjstvu bili gojazni, možda ste stalno čekali na svoj red da odigrate svoju ulogu na nekoj utakmici, možda ni sami niste bili uopšte fizički aktivni pa vam se kasnije to obilo o glavu, ali ono što je najvažnije jeste dane namećete svom detetu .

Budite nesebični, brižni i razumni. Vi ste vi, a oni su oni. Poštujte njihove ličnosti i pomažite im na njihovom putu fizičkog razvitka kao što ćete im pomagati na svakom drugom.

 1. Nikada ne zaboravite da sve treba da bude zabavno

Kao što smo više puta spomenuli kroz sve mora da se prožima vrsta zabave jer to ključni okidač da se deca nečim bave. Bilo čime. Izdržljivost, snaga, samopouzdanje, ravnoteža, pravilno držanje, gipkost…ali pre svega sve to kroz zabavu.

Pomozite svom detetu da i u kućnim uslovima stekne zdrav stav prema fizičkoj aktivnosti u ranom dobu jer će mu to kasnije pomoći da stekne samopouzdanje i samopoštovanje kao i dosta drugih prijatelja. Ovakve zdrave navike će im ostati za ceo život. Zato, zabava pre svega treab da budeudica za bilo kakvu fizičku aktivnost na kraju će doprineti zdravijem životu.

 • Zašto su nam deca gojazna?

Na kraju dolazimo do onog problema koji nije spomenut kroz ovaj tekst kao najveća opasnost, a to je gojaznost kod dece koje više ne predstavlja simptomatičnu stvar zapadnih tekovina i kultura već je sveprisutan i na našem terenu.

Kao što odgovornost leži na vama da pokrenete svoje najmilije, a i sami sebe, na fizičku aktivnost. Isto tako na vama leži i odgovornost kao roditelja kako se vaša deca hrane

Kao što smo govorili u našem najzapaženijem klipu – Zašto su vam deca gojazna, pravi problem dolazi iz nedovoljne brige roditelja o tome koliko i kakve kalorije im deca unose u sebe i u koje vreme

 • Jutarnja rutina unošenja previše ugljenih hidrata i mlečnih proizvoda
 • U školi nemogućnost kontrole i neadekvatno uslovljena navika dovodi do prekomernog unošenja nezdravih grickalica
 • Nemanje vremena često roditelje stavlja u tu poziciju da moraju da naruče brzu hranu umesto pravljenja ručka
 • Večera često predstavlja prežderavanje od ostataka ručka i podgrevanje drugih namirnica

Posledice ovoga je gojaznost dece.

Uzrok je nedovoljna briga zbog uglavnom nedostatka vremena.

U simbiozi sa fizičkom neaktivnošću  roditelja i dece, dolazi do dugoročnih posledica koje na kraju rezultiraju insulinskom rezistencijom, gojaznošću, u odraslom dobu infarktom, moždanim udarom, drugim kardiovaskularnim bolestima itd.

Bez fizičke aktivnosti pre svega i neredovnom i nezdravom ishranom dolazi do gojaznosti i bolesti. Vas i njih.

Zato moramo da brinemo o sebi kako bismo brinuli o našim najmilijima.

Mi smo uzor.

Oni su sunđer.

Imamo rešenje!

PORODIČNA AKCIJA

PROGRAMA Zona Zdravlja

1+3 člana porodice!

– Fitness (spinning) bajk

– Tablet sa snimljenim vežbama

– Personalizovani jelovnik

– Individualni trening

Dovoljno je samo

30 minuta 3x nedeljno

I ja sa vama.

Sve vreme.

Zvaću vas ako vidim da ne vežbate! Ozbiljno!

Pogledajte više o mom programu: https://zonazdravlja.com

Ostali saveti: