PERSONALIZOVANI MEDICINSKI FITNESS

ZONA ZDRAVLJA By Dr Feelgood

Božićni post: Kako se hraniti zdravo tokom posta?

Božićni-post-1

Tabela sadržaja

Post pred Božić je počeo i trajaće sve do 6. januara, Badnjeg dana. Kako ovaj post traje 40 dana i donosi ograničenja koja se tiču unosa namirnica, veoma je bitno da vodite računa u ovom periodu kako se hranite i da unosite sve što je vašem organizmu potrebno za normalno funkcionsanje.

Ako želite da se priključite postu, sigurni smo da imate pitanja kao što su kako da se hranite zdravo, kako post utiče na vaše telo, šta od namirnica izbegavati, a šta je potrebno unositi? Ne brinite, jer vas odgovori na sva ova važna pitanja i još bonus saveta, očekuju ovde, objedinjeni na jednom mestu!

Post u pravoslavnoj veri je jedno od izuzetno važnih pitanja, smatra se da bez njega nema duhovnog napretka.

U toku godine postoje 4 velika posta: Veliki post, Božićni post, Post sv. Apostola i Gospojinski post. Ako postite tokom bilo kog od navedenih perioda, a pogotovo kod dužeg posta kao što je Veliki i Božićni post, vodite računa da se i dalje hranite zdravo, a u daljem tekstu ćemo vam odgovoriti i kako!

Koji je to osnovni postulat i važnost Božićnog posta:

Da se podsetimo, osnovni postulat posta je uzdržljavanje i umernost, pa tako je i sa hranom. Kada je u pitanju ishrana, zabranjeno je jesti većinu namirnica koje su životinjskog porekla, bilo da je to meso, jaja, mleko ili mlečne prerađevine. Ribu možete jesti tokom posta, ali izričito u određenim danima.

Cilj svakog posta jeste da očistimo dušu i telo, od strasti duševne i telesne vrste. Osim što se suzdržavamo od mrsne hrane, treba da se suzdržavamo od loših misli i dela. Mnogi čak naglašavaju u većoj meri ovaj drugi deo, jer suzdržavanje od hrane ne znači mnogo, ako činite loše. Post doprinosi vašoj mentalnoj snazi, priprema vas za iskušenja i teške životne zadatke, snaži vašu volju, duh i veru.

Istorija posta za Božić u kratkim crtama:

Smatra se da su višednevnih postovi, među kojima je i ovaj post za Božić, nastali tokom prvih vekova razvoja Hrišćanstva. Postoje zapisi već u IV veku gde sveti Amvrosije Milanski, Filistrije i blaženi Avgustin pominju post uoči Božića u svojim delima. Tokom sabora 1166. godine, patrijarh Luka i vizantijski car Manuil svim hrišćanima su naredili da poštuju četrdesetodnevni post uoči Hristovog rođenja.

Svrha Božićnog posta je da se pre dana Hristovog rođenja, očistimo pokajanjem, postom i molitvom. Na taj način ćemo čistog srca, duše i tela dočekati ovaj veliki praznik.

Koji su zdravstveni benefiti posta pred Božić?

Ono što je bitno naglasiti i sa čim se mnogi eksperti slažu, jeste da posna hrana jeste zdrava, ali da moramo voditi računa da je unosimo na ispravan način. Ono sa čim treba da budete oprezni, jeste da post ne mora i ne treba da znači izgladnjivanje!

Jedan od benefita, kako studije pokazuju, jeste da se zahvaljujući postu gube kilogrami, ali i uklanjaju masnoće sa stomaka! Osim ovoga, postoje i brojni veoma važni zdravtsveni benefiti, koji će doprineti kvalitetu vašeg života:

  • Ako postite duži vremenski period, vaš krvni pritisak će se smanjiti.
  • Posna hrana smanjuje upalne procese, jer broj malih proteina tokom posta opada. Ti mali proteini su ustvari krivci i pokretači upalnih procesa u našem telu. Ako imate astmu, istraživanja su pokazala da post može poboljšati funkciju vaših pluća.
  • Ako imate povišen holesterol, post može uticati na smanjenje “lošeg” odnosno LDL holesterola koji se nakuplja u arterijama.
  • Neka istraživanja i studije pokazuju da post pomaže pri zaustavljanju rast malignih tumora i da hemoterapija daje bolje rezultate kod ljudi obolelih od karcinoma koji poste.
  • Post može biti izuzetno efikasan pri kontrolisanju šećera u krvi, što je izuzetno bitno za osobe koje imaju insulinsku rezistenciju ili su u riziku da razviju dijabetes.
  • Postoje studije koje dokazuju da se lučenje ljudskog hormona rasta može povećati tokom posta. Ovaj hormon je izuzetno bitna za naše zdravlje, jer utiče na rast, snagu mišica, metabolizam i gubitak težine.
  • Dosadašnja istraživanja su pokazala da posna hrana utiče na naše zdravlje tako što smanjuje oštećenje ćelija, pa samim tim može uticati potencijalno i na naš duži životni vek.

Ono što je bitno da napomenemo jeste da je post najčešće zabranjen trudnicama, bebama i maloj deci, kao i ljudima sa ozbiljnijim i hroničnim bolestima. Važno je da se, ukoliko imate problema sa zdravljem, pre pristupanja postu posavetujete sa svojim lekarom, kako ne biste naškodili svom stanju.

Ako praktikujete da postite i na vodi, potrebno je da svoju ishranu pre početka posta modifikujete, da smanjite unos namirnica životinjskog porekla, kako biste postepeno pripremili organizam na promene koje ga očekuju.

Kako se hraniti zdravo tokom posta?

Ako želite da postite, ali i da nastavite da se u ovom periodu hranite zdravo, bitno je da znate da i tokom posta važe sva pravila izbalansirane ishrane. Ne preskačite obroke, imajte 3 glavna obroka i 2 užine!

Namirnice i obroci koje možete jesti tokom Božićnog posta su, uprkos ograničenjima i dalje brojni. Ako vam je fokus zdrava ishrana, nemojte se okretati posnim pecivima, testenini i velikoj količina krompira, što je čest izbor za obroke kada počne post.

Ono što treba da unosite jesu voće i povrće, bilo da je sveže ili termički obrađeno. Tako ćete uneti potrebnu količinu važnih vitamina i minerala. Pored toga, važni su vam proteini, zdrave masti i ugljeni hidrati, kao i da se hidrirate i unosite dosta tečnosti, poželjno vode. Sveža riba i mahunarke, takođe, treba da se nađu na vašem jelovniku.

Dakle, jedite raznoliko, kombinujte namirnice i obroke tako da unosite sve što je organizmu potrebno.

Koje namirnice jesti tokom posta za Božić?

Pošto proteine neće unositi kroz meso, odlična zamena su grašak, pasulj, sočivo, leblebije, mahunarke… Takođe, svojim jelima možete dodati i semenke lana, suncokreta, budneve ili golice, koji će povećati količinu proteina koje unosite. Poznato je i da su pečurke izvrstan izvor proteina, a povoljno utiču i na imunitet što je bitno tokom zimskih meseci.

Kada smo kod imuniteta- beli luk, limun, med i cvekla, bogatog su sastava i povoljno utiču na njega. Ove namirnice je bitno da unosite, jer u periodu posta može doći do oslabljenja imunog sistema, ako se ne hranite na adekvatan način.

Naravno, odličan izbor namirnica za Božićni post su žitarice (pirinač, ovas, pšenica). Poznato je da žitarice u sebi sadrže složene ugljene hidrate i proteine, koji su vašem organizmu neophodni.

Ono sa čim ne treba da preterujete jesu prosti šećeri, koji se mogu pronaći u suvom i sirovom voću, proizvodima od voća kao što su džemovi i marmelade, ali i drugim konditorskim proizvodima. Kao što smo već i pomenuli, krompir i različite vrste testenina, takođe, ne doprinose zdravoj ishrani. Ako ne želite da se ugojite ili da narušite svoje zdravlje u ovom periodu, ne preterujte sa ovim namirnicama. Ključ je u balansu!

Kada god je dozvoljeno, konzumirajte ribu! U pitanju je namirnica koja je jako zdrava i koju eksperti preporučuju da unosimo dva puta nedeljno i kada ne postimo. Riba je nutritivno veoma bogata, njeno meso sadrži manje kalorija, ugljenih hidrata i masti, a bogato je belančevinama što ga čini savršenim izborom za zdravu ishranu. U svoju ishranu tokom posta možete uključiti različite vrste ribljeg mesa, a predstavićemo vam benefite neke od najpoznatijih i najtraženijih na našem području.

Kada je u pitanju kvalitet mesa, losos se ističe kao izuzetno zdrava i kalorična riba. Veoma je bogat omega-3 kiselinama, pa predstavlja savršen izvor za njihov unos. Pored toga, sadrži minerale fosfor, kalijum i selen, kao i vitamine B6 i B12.

Jeftinija opcija za mnoge jeste tunjevina, sa kojom naravno, kao i sva svakom namirnicom iz konzerve treba biti umeren. Mnogi je koriste kao zamenu za svežu ribu i uključuju u svoju ishranu tokom posta, a ona je izuzetno nutritivno bogata. Od minerala sadrži kalijum, magnezijum, selen, zatim omega-3 masne kiseline ali i vitamine B i E.

Riba koja može ublažiti bolesti krvnih sudova i srca, jeste šaran. Iako spada u masnije ribe, šaran je bogat omega-3 masnim kiselinama, belančevinama i A, D i E vitaminima. Takođe, som je sjajn izvor masti koje su zdrave i poželjne u ishrani. B vitamini (i folna kiselina), D vitamin, kao i omega-6 masne kiseline su nutrijenti koje ćete uneti kada jedete ovu ribu.

Ako imate problema sa povišenim šećerom u krvi ili povišenim krvnim pritiskom, vaš izbor može biti pastrmka. U pitanju je niskokalorična riba, koja sadrži natrijum. Sa druge strane, Oslić je bogat vitaminima B1 i B2, mineralima kao što su kalcijum, kalijum i fosfor i smatra se da potpomaže rad mozga i pozitivno utiče na kosti.

Evo kako da olakšate sebi period posta i pripreme jela:

Sada kada ste se dovoljno informisali o zdravstvenim benefitima, ali i načinima na koje se možete zdravo hraniti tokom posta, hajde da vidimo na koji to način možete olakšati sebi period posta i pripreme jela.

Kao što vidite, mogućnosti pripreme jela su razne, ali i iziskuju dosta vremena i razmišljanja, pripreme i osmišljavanja raznolikog jelovnika kako vam hrana ne bi postala jednolična i ubrzo dosadila. Ako želite da uštedite vreme, da obezbedite sebi unos zdravih nutrijenata i budete sigurni da ćete tokom posta i dalje negovati svoje zdravlje, Zona Zdravlja ima rešenje!

Možete dobiti izrađen personalni posni plan, tj. jelovnik, koji će vam znatno olakšati ovaj period i koji donosi različite opcije za sve obroke u toku dana, koji su izuzetno ukusni, raznovrsni i bogati svim nutrijentima koja treba da unosite u ovom periodu! Izrađujemo ga prema vašim individualnim potrebama, na osnovu podataka koje nam dostavite. Prijavite se i mi ćemo vam poslati plan ishrane koji će zadovoljiti sve vaše potrebe tokom posta!

Ostali saveti: