PERSONALIZOVANI MEDICINSKI FITNESS

ZONA ZDRAVLJA By Dr Feelgood

Brza šetnja

brza-setnja

Tabela sadržaja

Tokom šetnje angažuju se velike grupe mišića pa možemo reći da je to jedan od najboljih vidova rekreacije čija prednost se ogleda i u tome što pretpostavlja minimalan rizik od povreda kao i opterećenja kardiovaskularnog sistema. Hodanje ima blagotvorno dejstvo kod osoba kod kojih postoji rizik od visokog pritiska ili povišenog šećera, kao i kod osoba koje žele da smršaju. Prilikom šetnje trebalo bi da osetite blagi napor, da vam disanje bude naglašeno, ali da možete da pričate dok koračate. Sa druge strane, šetnja neće imati željenog efekta ako ne osećate nikakav napor.

U početku bi trebalo da traje 20 minuta, druge nedelje trebalo bi da traje 30 minuta, a od treće nedelje 45 minuta do sat vremena i to najbolje dva puta u toku dana, prepodne i popodne, a idealno bi bilo kada biste taj vid rekreacije upražnjavali tokom svih dana u nedelji. Izbegavajte šetnju u kasnim večernjim satima budući da je tada metabolizam usporen i organizam treba da miruje, a ne da luči adrenalin koji može da ometa san. Prvih pet minuta hodajte vrlo lagano, zatim ako ste u prilici, uradite par vežbi rastezanja, a onda krenite u pravu šetnju. Poslednjih pet minuta usporite hod kako biste rashladili organizam i pomogli mu da se smiri.
Ako imate bilo kakav zdravstveni problem, obavezno je da vas pregleda specijalista pre nego što započnete sa ovim vidom rekreacije.

Savet za fizički neaktivne osobe

Ako recimo, na posao putujete gradskim prevozom – siđite stanicu ili dve ranije i ostatak puta idite peške. Ako idete svojim autom, parkirajte se u nekoj udaljenijoj ulici, pa dalje nastavite peške. Sasvim je sigurno da ćete, ako redovno šetate, biti zdraviji i vitalniji i da ćete imati mnogo više energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Ostali saveti: