Dehidratacija kod vežbanja i kako se pravilno hidrirati

Sigurno ste do sada osetili bar neke simptome blage dehidratacije – glavobolju, suve usne, nedovoljno energije. Ovo su simptomi koji nužno ne moraju da budu strašni dok ne popijete dovoljno tečnosti koja će ih ublažiti. Međutim, ukoliko dođe do dehidratacije u toku treninga, posledice mogu biti dosta ozbiljnije i negativno uticati na vaš trening.

Dehidracija može otežati vašem telu da reguliše toplotu i na taj način dolazi do porasta telesne temperature i povećanja pulsa, zbog čega se osećate umornije. Iz ovog razloga je neophodno unostiti dovoljnu količinu tečnosti pre, za vreme i posle treninga. Ovim se osigurava dovoljno vode koja će zameniti znoj i sprečiti komplikacije koje se javljaju kada procenat vode u vašem telu bude ispod normalnog nivoa, odnosno kada dođe do dehidratacije.

Dovoljna unos tečnosti, pretežno vode, neophodan je kako bi vaš organizam funkcionisao bez ikakvih problema. Hidratacija vam poboljšava cirkulaciju i funkciju mišića, reguliše krvni pritisak, uklanja loše materije metabolizma i nadoknađuje vodu koju gubite tokom treninga.

Količina vode koju treba piti zavisiće od individualnih faktora poput težine, visine, strukture tela, inteziteta vašeg treninga.

Prva bitna bitna stvar jeste da svoj trening započnete dobro hidrirani kako biste imali dovoljno snage do kraja. Preporučuje se da se 2 sata pre početka vežbanja unese između pola litre i litar vode. Dodatno morate biti pažljivi ukoliko trenirate na otvorenom. Izbegavajte period dana kada su najveće vrućine, ili jednostavno obavite svoj trening kod kuće.

Kontinuirani unos male količine tečnosti preporučen je na svakih 15 minuta, jer se hidratacija ne treba zapostaviti ni za vreme vežbanja. Ukoliko su vam treninzi dugi i naporni ili se bavite nekim ekstremnim sportom, neophodno je da pijete vodu obogaćenu elektrolitima. Ovakva kombinacija će dodatno ubrzati oporavak vašeg tela nakon fizičkih aktivnosti.

Dok vežbate se i nekoliko delova tela bori za tečnost – koža pokušava da ohladi telo i potrebna joj je tečnost, mišićima treba krv da bi prenosili kiseonik, hranljive materije i da bi uklonili otpadne proizvode. U suprotnom je cirkulacija smanjena zbog čega ne može da ispuni sve ove zahteve ako niste dovoljno hidrirani.

Kraj vežbanja ne znači i prestanak konzumiranja vode. Trebalo bi popiti bar duplo više vode od one količine koju ste izgubili tokom treninga. U ovome vam može pomoći i hrana koja je bogata vodom poput lubenice, krastavca, celera, zelene salate, paradajza i slično.

Pored već navedenih osnovnih simptoma dehidratacije, mogu se javiti i grčevi u mišićima, ubrzan rad srca, povišena telesna temperatura, oštećenja zglobova, kostiju, pa čak i toplotni udar i otkazivanje bubrega ako se ne reaguje na vreme.

Sve što treba da uradite da biste ostali hidrirani, puni energije i spremni za napajanje tokom treninga je da pijete vodu pre vežbanja i nosite flašicu vode kako biste mogli da pijete kada ste žedni. Ukoliko vežbate 60 do 90 minuta, ne morate previše da razmišljate o elektrolitima, ali ukoliko trenirate u izuzetno toplim i vlažnim uslovima, mnogo se znojite ili ste na dijeti sa niskim sadržajem natrijuma, ne bi škodilo da dodate malo elektrolita u sklopu vaše ishrane kako biste bili sigurni da ne dođe do dehidratacije.

Osluškivanjem svog tela i dobrom hidratacijom čuvaćete svoje zdravlje i bićete spremni za toplije dane koji slede, a naša podrška će vas za sva dodatna pitanja u vezi sa vežbanjem, zdravom ishranom, pa i hidratacijom čekati u Zoni Zdravlja!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *