PERSONALIZOVANI MEDICINSKI FITNESS

ZONA ZDRAVLJA By Dr Feelgood

Leto je…a ja ne znam 10 trikova kako da skinem kilažu!

leto-je-a-ja-ne-znam-10-trikova-kako-da-skinem-kilazu

Tabela sadržaja

Svake godine u isto vreme kažemo sebi: zima je i do leta ću biti top!

Aha, važi! Koiko vas je uspelo to?

Dođe leto i „junaci nikom ponikoše“.

Odlažemo, držimo svakakve dijete, vežbamo pola sata svaki dan, pa onda jedan dan u nedelji, zaboravljamo novogodišnje odluke sve dok ne krene neki novi vrući letnji hit poput „Leto je, a tebi u srcu je tako hladno….“ i šta onda?!

F.R.K.A.!

Doktore, doktore, šta da radim?!

Kako šta – pa vežbaj!

Hrani se zdravo!

Pusti modu, brini o zdravlju. Dođu i prođu trendovi.

Poželjni i najsrećniji smo kada smo zdravi.

To je evolutivna stvar.

Makar ne skinuli kilažu tako brzo koliko želite, verujte mi osećaćete se bolje ako krenete.

SAMO KRENITE!

Evo 10 načina kako brže da skinete kilažu i dovedete svoju liniju u red i budete topić na plaži!

1. Pijte dovoljno vode na dan!

Da li znate da ako pijete više vode štedite više novca? A znate li zašto? Pa zato što konačno, ako se disciplinujete i naviknete, da pijete dovoljno vode dnevno, jednostavno ćete prestati da pijete sva gazirana i negazirana pića, da kupujete zaslađivače i samim tim uštedećete novac! Podelite vašu kilažu sa 8 i dobićete u proseku koliko vode treba da pijete na dan. A znate šta je još dobro – ispijajući ovu količinu vode, već ste delom siti pa i jedete manje i manje energije trošite.

2.  Vrućina vam može postati saborac u mršavljenju

Da, zaista, dok jedete pregrevate se jer jelo izaziva održavanje telesne temperature. Dakle, vrlo je verovatno da ćete kada je toplo imati manji apetit i jesti hladnija jela. Zato, izađite napolje, nemojte se kriti. Vaš najbolji saveznik pored vode može biti baš i ta toplota od koje se često skrivate i pomoći vam u topljenju masnih naslaga. A ionako verovatno idete na more, tako da – opustite se, izađite napolje, doživite malo vrućine i uživajte u pripremi za more. I mršavljenju.

3. Ko rano rani, dve sreće grabi!

Ljudi koji su bili više izloženi jutarnjem suncu imali su niži indeks telesne mase u odnosu na one čija se izloženost svetlu događala kasnije u toku dana, prema istraživanju Nortvest Univerziteta u Čikagu. Učesnici su nosili monitore na zglobovima koji su pratili kada su se tačno izlagali na suncu i šta su jeli u toku dana i pogodite koji je rezultat bio: izlaganje jutarnjem svetlu  pomaže vam da „podesite “ unutrašnji sat koji, ako je bio poremećen, dovodio je do usporenog metabolizma i gojenja. Ko rano rani, dve sreće grabi!

4. Obrnuta psihologija

Već su došli topli dani i pomirimo se sa tim. Nije moguće sakriti baš sve pod odećom jer nosite laganiju i prozračniju odeću u toplijim danima. Osim ako ne želite da se ugušite. A siguran sam da ne želite da se skuvate, zar ne? Zato, predlažem – slobodno nosite onu odeću u kojoj se osećate komforno i neka se vide viškovi kilograma jer ćete tako biti „pozitivno nezadovoljni“ sobom što će vas stalno podsećati da morate da vežbate i motivisati vas da sredite svoju liniju. Kakav trik samomotivacije, a?

5. Nikako da uđete u trening jer…

Svaki početak je težak! Nikako da uđete u trening. Ne možete, ne ide vam. U redu.

Hajde probajte ovako – ako možete idite pešaka na posao, pridružite se vašoj deci na basketu ili fudbalu, idite brzim korakom do prodavnice, kada čistite kuću pokušajte da imate ujednačene pokrete koji liče na nekakvu vežbu. Pokušajte. Prema choosemyplate.gov možete sagoreti čak 440 kalorija dnevno. Samo pola sata na biciklu može sagoreti 290 kalorija. Samo sat vremena u bašti može sagoreti 330 kalorija.

Od nekuda treba početi jer svaka fizička aktivnost je važna.

6. Ravnoteža

Prema Akademiji za nutricionistiku i dijatetiku iz SAD-a bakterije u crevima igraju veliku ulogu po pitanju gojenja. Ako držite dijete koje su bogate masnoćama ili prerađenom hranom to može značajno uticati na kilažu koja nikako da krene na dole. Zato je potrebno uneti ravnotežu preko prebiotika i probiotika u vašu crevnu floru. Hrane poput jogurta, kefira i druga fermentisana hrana dosta doprinose bržem razgrađivanju i boljem varenju.

7. Rastezanje mišića

Postoji jedan trik! Rastezanje!

Šta mislite zašto su vam oduvek, od predavača za fizičku kulturu u osnovnoj školi ili ako ste ipak nešto trenirali, govorili da se rastežete pre, za vreme i posle treninga? Zato što je rastezanje esencijalno za svaku fizičku vežbu ili uopšte u toku dana kako vam se mišići ne bi skupljali za vreme ili posle vežbanja, a pogotovo posle sedenja za kancelarijskim stolom. Provedite polovinu tog vremena rastežući se. Rastezanjem vaši mišići se stalno šire i nikada ne skupljaju u takozvane „grudve“. Radite to svakoga dana!

8. Doručkujte!

Uobičajna zabluda je da treba da preskačete doručak zarad smanjenju kalorija koje unosite u toku dana. Mogu da kažem da je to potpuna budalaština. Doručkujte!

Zaista je to najvažniji deo hranjenja u toku dana. Prema udruženju Značaj Hranjenja iz SAD-a oni koji doručkuju imaju manje kilograma od onih koji preskaču doručak. Kada preskočite doručak metabolizam se usporava, a nivo šećera u krvi opada, a kao rezultat toga postajete gladni i imate manje energije. Ponekada takvi ljudi, da bi prevazišli glad, konzumiraju grickalice ili jedu dodatne porcije za vreme ručka ili večere kako bi postali siti. Totalni promašaj! Tako se još više goje! Pa čak ukoliko samo doručkujete vaše telo je mnogo zadovoljnije u toku dana i veće su šanse da lakše prebrodi dan ako ništa ne budete jeli ali zapamtite da je svaki obrok bitan.

9. Ako vežbate, pokušajte to pre doručka

Ako već vežbate, pokušajte da uradite nekoliko vežbi čim ustanete, dakle, pre doručka. Ovo je optimalno vreme za sagorevanje masti umesto sagorevanja ugljenih hidrata koje je vaše telo u toku noći gomilalo i spuštalo šećer u krvi. Pored toga, vežbanje ujutru je delotvorno i tokom dana jer i posle treninga sagoreva masti.

10. Zakažite konsultacije

Ako želite ali ne znate kako da skinete višak kilograma i osećate se zdravijim, energičnijim, želite dobro da izgledate tokom leta i budete ponosni na sebe na ulici ili plaži ili samoj sebi, a nemate motivaciju prijavite se u program Zone Zdravlja i budite jedan od 3000 naših stalnih korisnika koji ne samo da vežbaju sa nama, već dobijaju od nas:

  • Besplatan pregled
  • Izradu personalizovanog jelovnika na osnovu pregleda
  • Izradu personalizovanog treninga na osnovu pregleda
  • Stalni nadzor od strane našeg Dr Feel Good-a
  • Besplatne konsultacije
  • Fitness (spinning) bajk sa svim potrebnim rekvizitima i tabletom (na kojeme se nalaze vežbe) koji predstavlja svojevrsnu teretanu u vašem domu, a koje dobijate besplatno
  • I sve to, ne samo za vas, već za još 3 člana vaše porodice ili prijatelja koji svi ponaosob dobijaju sve personalizovano

Dovoljno je samo

30 minuta 3x nedeljno

I ja sa vama.

Sve vreme.

Zvaću vas ako vidim da ne vežbate! Ozbiljno!

Ostali saveti: