PERSONALIZOVANI MEDICINSKI FITNESS

ZONA ZDRAVLJA By Dr Feelgood

Ne trpajte svašta u svoj želudac!

ne-trpajte-svasta-u-svoj-zeludac

Tabela sadržaja

To je jedan obrok, ta kesa je želudac. Ovo si stavio u želudac ! Da ga zacementira, da mu bude lakše?! Vidi ovo! Ovo si stavio u želudac, jednu bombu!

Kume, ovo snimam zbog  tebe. Evo da ti pokažem, šta da jedeš i šta da ručaš, a ne da me zoveš svaki drugi dan: “Kume me boli me stomak, otekao sam, imam gasove, podrigujem, ne znam šta da radim?” Pa ja znam zbog čega se to dešava, a da ti objasnim šta treba da jedeš.

Znači pre ručka možeš da popiješ čašu vode, ali pola sata pre ručka da bi ta voda prošla želudac. Ili još idealnije jedna bistra supa, tako se počinje ručak.  Pojedeš supicu pa sačekaš pola sata, a onda kreneš na ručak. A ručak recimo neka ti bude evo grašak i parče nekog manje masnog mesa, neka bude i dva parčeta, jer ti si visok 190. Znači koliko kalorija dragi moji unosimo zavisi od pola, starosti, fizičke aktivnosti, zdravstvenog stanja i mnogih drugih faktora. Ali eto jedna odrasla muška osoba, za ručak treba da bude jedno 700- 800 kalorija. Pojeo si supu, sačekao si trideset minuta,  pojeo si znači nekih 150 grama graška i nekih 250 grama mesa, i uz to si pojeo evo salatu. I to je ručak, evo vidi ove tri stvari to je ručak!

E! Zašto kume Aco imaš problema sa želucem?!  Sada ću da ti objasnim. Vidi ovo je tvoj želudac, pa u želudac šta uradiš? Uzmeš i ovu supu pojedeš. A onda u sred te supe, malo ti je vruća – malo nije, pa razrediš to sve sa hladnom vodom, a onda uzmeš i pojedeš ovo meso, sa ovim graškom. Da vidiš šta radi moj kum! Onda sve ovo unese ovako, i onda pošto mnogo voli da jede hleb, pojede ovo. Ništa za tebe Aco znam te! Ovako! I onda hajde voli salatu, pa hajde uzme i salatu. A onda posle ručka šta radi? Šta radiš Aco?! Bez kolača nema dobrog ručka.  A pogledaj ovo, i vidi šta si uradio majstore. Ovo si stavio u želudac! Ovo si stavio u želudac! Vidi!  Jednu bombu!  A naš organizam je tako savršen i tako se bori protiv ovoga, da će on da te trpi i tvoje nepravilnosti, i pet i deset i petnaest godina, a onda ne može više.

Da ti ne pričam posle šta radiš. Kasnije, posle pola sata. pao ti je šećer. Ovaj kolač se prvo svario i otišao. Dok se dok se ovo stvari treba tri do četiri sata, iz želudca, ali ovo se već svarilo i prošlo. Pa onda uzmeš još jedan kolač. Vidi šta si ti ono, ti si uneo 1.500 do 2.000 kalorija samo za ručak, pa kako da se ne gojiš majstore?!  Šta sam rekao malopre, u početku snimka: supa, pola sata sačekaš, samo grašak i dva parčeta mesa i salata na kraju. To je ručak a ne sve ovo! Od ovoga se gojiš, od ovoga ti pada energija, zbog ovoga nisi dovoljno dobar na poslu,  zbog ovoga nemaš ni dobar seks. Dobro ti kume imaš, nego ti Petre, ti Petre nemaš. Što? Pa kako možeš  kad ovo jedeš samo za ručak, a da ne pričamo za večeru, pa 15 kg imaš viška. Pa imaš imaš majstore, imaš zbog ovoga! Hajde da se usredsredimo. 

Počeo da podriguje moj kum, i vidi šta radi, unese gazirano piće da da ga zacementira, da mu bude lakše. Vidi ovo!

Kume tebi sam pokazao šta je pravilan način ishrane i šta je dobar ručak i tebi Petre i tebi Jelena, ne tu količinu samo malo manje. Hajde sad idemo dalje!

Ostali saveti: