PERSONALIZOVANI MEDICINSKI FITNESS

ZONA ZDRAVLJA By Dr Feelgood

Kako smršati posle porodjaja bezbedno? Uz ovih 7 koraka!

kako-smrsati-posle-porodjaja-3

Tabela sadržaja

Drage mame, da li se borite sa viškom kilograma nakon porođaja? Da li vam se čini kao da ste pokušale sve, a rezultati izostaju? Niste same u ovome. Kako smršati posle porodjaja je pitanje koje mnoge žene muči, a mi smo tu da vas vodimo kroz taj proces sigurnim i proverenim metodama. Razumevanje vašeg tela i pružanje adekvatne podrške ključni su za zdrav i efikasan gubitak težine.

Samopouzdanje u ovom periodu može biti na testu. Vaše telo se promenilo i to je u redu. Razumemo da je povratak na pređašnju težinu važan za mnoge mame, ne samo zbog izgleda, već i zbog osećaja samopouzdanja i kontrole nad sopstvenim telom.

Zato, pridružite nam se na ovom putovanju gde ćemo zajedno istražiti kako da se vratite na težinu pre trudnoće na bezbedan i zdrav način.

Kada početi sa procesom mršavljenja?

Prvo i najvažnije, upamtite – vaše telo je upravo prošlo kroz čudo stvaranja života, pa mu je potrebno vreme da se oporavi. Neke mame mogu osetiti pritisak da “odmah” vrate svoju prethodnu figuru, ali strpljenje je ključ. 

Uobičajeno je izgubiti određenu količinu težine neposredno nakon porođaja, a dalji gubitak težine trebao bi biti postepen i prirodan. Brzo mršavljenje može biti nezdravo, posebno ako dojite.

Baveći se temom kako smršati posle trudnoće, stručnjaci su zaključili da je optimalno vreme za početak ovog procesa 6-8 nedelja posle porođaja. To je vreme koje je potrebno vašem telu da se oporavi, sve pre toga može biti previše rano i čak ugroziti vaše zdravlje.

7 jednostavnih saveta kako smršati posle porodjaja

Imajte na umu da je svaki vaš korak ka povratku na prethodnu težinu, korak koji se broji i ceni. Vi ste stvorile život, a sada stvarate novu verziju sebe. Zato, budite nežne prema sebi! 

U narednim delovima ovog bloga, zajedno ćemo istraživati konkretne savete, koji se tiču ishrane i fizičke aktivnosti, a koji će vam dati odgovor na pitanje kako smršati posle porođaja.

Povećajte unos proteina!

Kada se pitate kako smrsati posle porodjaja, prvi korak koji možemo preporučiti je povećanje unosa proteina. Evo nekoliko razloga zašto je unos proteina važan:

  • Sitost: Proteini pružaju osećaj sitosti i sprečavaju vas da posegnete za nezdravim grickalicama između obroka. 
  • Stabilan šećer u krvi i energija: Unos proteina održava stabilnim nivo šećera u krvi, što je ključno za održavanje energije tokom dana. Najbolje je da birate one bogate gvožđem i vitaminom B12, kao što su riba, govedina i jaja. Gvožđe pomaže u borbi protiv umora, dok vitamin B12 podržava zdravu funkciju nervnog sistema. 

Smanjite unos ugljenih hidrata

Drugi važan korak je smanjenje unosa ugljenih hidrata. Dok ugljeni hidrati igraju ulogu u našoj ishrani, prekomeran unos, posebno “praznih” kalorija koje dolaze iz izvora kao što su hleb, testenine, brza hrana, slatkiši, može otežati vaše napore u mršavljenju.

Ugljeni hidrati mogu izazvati povećan osećaj gladi i doprineti taloženju masnih naslaga. Smanjenjem njihovog unosa, možete pomoći svom telu da efikasnije koristi masne naslage kao izvor energije, umesto da se oslanja na šećere.

Izbalansirajte svoje obroke

Jedan od sigurnih odgovora na pitanje kako smršati posle trudnoće leži u izbalansiranim obrocima.  Umesto da se oslanjate na trenutno popularne dijete koje su često restriktivne i teške za održavanje, fokusirajte se na obroke koji su nutritivno bogati i uravnoteženi. Pre svega, ne preskačite obroke. Jedite redovno, 3 glavna obroka i 2 užine dnevno.

Primer izbalansiranog obroka može biti:

  • Pola tanjira – voće ili povrće bez skroba,
  • Četvrtina tanjira – cele žitarice,
  • Četvrtina tanjira- nemasni proteini,
  • Zdrave masti-  dobar izbor uključuje avokado, čia semenke, orašaste plodove i maslinovo ulje. 

Redovno pijte vodu

Jedan od najvažnijih, a često zanemarenih aspekata zdrave ishrane i efikasnog mršavljenja, je hidratacija. Pijte dovoljno vode, jer je to ključno ne samo za vaše opšte zdravlje, već i za proces mršavljenja.

Često, signale koje naše telo šalje kada je žedno pogrešno tumačimo kao glad. Redovno ispijanje vode može pomoći da se izbegne ovakva zabuna, smanjujući nepotrebno unošenje kalorija. Ako redovno pijete vodu, to će pomoći i ubrzati eliminaciju viška vode iz tela.

Za mame koje doje, hidratacija je od suštinske važnosti. Voda je ključni sastojak u proizvodnji majčinog mleka i njen nedostatak može uticati na količinu i kvalitet mleka.

Kako smršati tokom dojenja? Žene koje doje brže mršave?

Da li se pitate kako smršati tokom dojenja? Za sve mame koje su se odlučile za dojenje, imamo sjajnu vest: dojenje može značajno doprineti procesu mršavljenja. 

Da li znate da je procena da se dojenjem može sagoreti između 500 i 700 kalorija dnevno? 

Tokom dojenja, preporučuje se da unosite oko 1800 kalorija dnevno. Unos manje kalorija od toga može uticati na kvalitet mleka i vaše opšte zdravlje. Međutim, mršavljenje tokom dojenja je moguće uz izbalansiranu ishranu i kada jedete kada ste zaista gladni. Važno je pratiti signale koje vam telo šalje i hraniti ga pravilno.

Unosite vitamine i minerale kroz voće i povrće

Vašem telu su potrebni vitamini i minerali više nego ikada nakon porođaja, posebno ako dojite. Oni vam pomažu ne samo u oporavku i održavanju zdravlja, već i u podršci vašem procesu mršavljenja. Evo nekoliko ključnih vitamina i minerala i saveta kako ih možete uključiti u svoju ishranu:

Vitamin A – Tokom dojenja, potreba za ovim vitaminom je povećana. Uključite u svoju ishranu namirnice bogate vitaminom A kao što su spanać, šargarepa i kelj.

Vitamin C– Ovaj vitamin je važan za zdravlje kože, krvnih sudova, kostiju i hrskavice, a pomaže i u zarastanju rana i apsorpciji gvožđa. Dobar izvor vitamina C su crvena paprika, pomorandže (citrusi)  i brokoli.

Vitamin D– Neophodan je za zdravlje kostiju, a jaja, pečurke i mleko su dobri izvori ovog vitamina.

Vitamin E– Važan je za zdravu cirkulaciju i štiti ćelije od oštećenja. Nalazi se u orašastim plodovima (orasi, lešnici, bademi), semenkama i jajima.

Kalijum– Pomaže u regulaciji krvnog pritiska i funkcije nervnog sistema. Banane, citrusi i dinje su odlični izvori kalijuma.

Vežbajte, koliko vam prija!

Tematika kako smršati posle trudnoće ne može proći bez fizičke aktivnosti! Vežbanje je neizostavan deo putovanja ka gubitku težine i povratku u formu nakon porođaja, ali vaš pristup vežbanju sada će se razlikovati od onoga pre trudnoće.

Nakon nekomplikovanog vaginalnog porođaja, mnoge mame mogu početi sa laganim vežbama već dve nedelje nakon porođaja. Ipak, ključno je da ove vežbe budu zaista lagane, poput šetnje, koja je idealna za početak i “opipavanje terena”.

Postepeno, kako se osećate jače i prijatnije, možete početi sa vežbama koje ciljaju na obnavljanje snage mišića stomaka i karličnog dna. Ove vežbe su posebno važne jer pomažu u oporavku posle porođaja.

Veoma je važno da slušate svoje telo tokom vežbanja. Polako povećavajte intenzitet, ali ako u bilo kojem trenutku osetite bol, odmah prestanite.

Ako ste imale carski rez, vaš ginekolog će vam dati preporuke kada je bezbedno nastaviti sa fizičkom aktivnošću. Obično se preporučuje da se sačeka najmanje četiri nedelje pre početka bilo kakvih vežbi.

Kako smršati posle drugog porodjaja?

kako-smrsati-posle-porodjaja-4

Ako vas muči pitanje kako smršati posle drugog porodjaja, može se reći da ključne razlike u samom procesu ne postoje. Mnoge žene čak brže smršaju drugi put, jer kod kuće već imaju jedno dete o kome moraju brinuti i zahvaljujući tome se mnogo više kreću i aktivnije su. Kako znamo da uz dva deteta slobodnog vremena imate sve manje i da proći ceo ovaj proces može biti veoma naporno i iziskivati trud i vreme, imamo rešenje koje vam može pomoći!

Kako smršati posle trudnoće? Šta ako postoji prečica koja će olakšati ovaj proces?

Upoznajte Zona Zdravlja by Dr. FeelGood – prvi i jedini online personalizovani MEDICINSKI fitness program! Ovaj program je idealan za sve mame, koje već imaju previše obaveza u toku dana i odlazak u teretanu im deluje kao nemoguća misija. Sa nama vežbate kod kuće, samo 30 minuta dnevno i to 3 puta nedeljno! 

Na ovaj način uštedećete dragoceno vreme koje možete posvetiti sebi i bebi!

Svu opremu za vežbanje, spinning bicikl, trake za vežbanje, tablet, pametni sat – dostavljamo direktno na vašu adresu.

Ne morate trošiti vreme smišljajući šta da spremate, jer dobijate personalizovani jelovnik, usklađen sa vašim stanjem i potrebama!

Pored toga, naš tim stručnjaka prati vaše napredovanje i pruža vam podršku i odgovore na sva pitanja 24/7. I što je najbolje od svega, program je dostupan po ceni od samo 4999 dinara mesečno, a članarina važi za celu porodicu.

Ako ste spremne da krenete na uzbudljiv put ka promeni, da na zdrav, proveren i efikasan način rešite glavobolju zvanu “kako smršati posle porodjaja”, pridružite nam se u Zoni Zdravlja! Prijavite se danas i zajedno ćemo ostvariti vaše ciljeve, dok uživate u najlepšoj životnoj ulozi!

Ostali saveti: